Hamster aquarium: inrichten, maten en meer

De meeste mensen houden hamsters in traliekooien, maar wist je dat je hamsters ook heel goed in aquaria kunt houden? Een aquarium is voor sommige hamsters zelfs veel beter dan een traliekooi.

Aquarium voor Russische dwerghamster

Een glazen bak is voor Russische dwerghamsters, en andere dwerghamsters, zeer geschikt. Dit soort houdt namelijk heel erg van graven. In een kooi gaat dat veel moeilijker, daar valt het zaagsel snel uit de bak of is de onderbak niet diep genoeg. Wanneer je kiest voor een glazen verblijf heb je hier veel minder last van: je kunt zo 30 centimeter aan zaagsel in het verblijf doen.

Of een hamster houdt van klimmen verschilt per individu. De ene hamster klimt maar al te graag, terwijl anderen het liefste graven. Om je Russische dwerghamster een nog groter plezier te doen kun je ook takken in het verblijf zetten. Zo kan hij of zij ook nog klimmen. Er zijn ook speciale aquaria te koop waarbij er een traliekooi bovenop de bak is bevestigd. Dat is vooral handig als je merkt dat jouw huisdier graag klimt.

Minimale afmetingen voor de Russische dwerghamster

In de hamsterwereld is niet iedereen het eens over de minimale maten. Maar over het algemeen geldt: hoe groter, hoe beter. Dus als je een grotere kooi kwijt kunt, moet je dat zeker doen. Vaak zijn deze kooien helemaal niet per se duurder. Om een Russische dwerghamster zich echt comfortabel te laten voelen in een aquarium, moet je een aquarium hebben van minstens 80×40 centimeter. Veel beter is een bak van 100×40 centimeter.

Aquarium voor Syrische hamster

Een aquarium kun je ook prima gebruiken voor een Syrische hamster. Syrische hamsters houden wel wat minder van graven en wat meer van klimmen, het is daarom belangrijk dat je de bak goed inricht. Gebruik bijvoorbeeld veel takken. Wanneer je de ruimte hebt, is het nog beter om een uitbouw te maken: maak bijvoorbeeld van hout en gaas een kooi bovenop het aquarium. Zo maak je het verblijf een stuk hoger, waardoor je het ook gemakkelijker kunt inrichten. Het verbinden van een kooi (bijvoorbeeld door middel van buizen) met het aquarium is ook een goed idee.

hamster aquarium
Voor Syrische hamsters is het leuk als je kooien op het aquarium aansluit.

Minimale afmetingen Syrische hamster

Omdat goudhamsters erg houden van klimmen en een stuk groter zijn dan Russische dwerghamsters, is het verstandig om een aquarium van minstens 100×40 cm te nemen. Veel beter is een aquarium dat groter is. 120x50cm is bijvoorbeeld al veel beter. Daar zul je je Syrische hamster erg blij mee maken. Goedkope aquaria kun je vinden op Marktplaats. Ze kunnen natuurlijk gewoon lek zijn, daarom kun je ze soms zelfs gratis ophalen.