Soorten hamsters: welke moet je kiezen?

Bij de aanschaf van een huisdier is het verstandig om je van te voren goed in te lezen. Dit moet je ook doen als je een hamster koopt. Eén van de eerste besluiten die je moet nemen is welk soort je wilt nemen. Elk soort heeft namelijk verschillende behoeftes en eisen. Ook heeft elk soort een ander karakter.

De Syrische hamster (of goudhamster)

goudhamster
Een Syrische hamster (of goudhamster)

De Syrische hamster is samen met de Russische dwerghamster het meest gehouden hamstersoort. Wanneer je mensen vraagt om een hamster beschrijven, zullen ze het vaak over dit soort hebben. De goudhamster is niet alleen verkrijgbaar in het goud. Er zijn verschillende rassen, zo heb je langharige hamsters. Ook zijn Syrische hamsters in alle kleurslagen te koop.

Van de meest gehouden hamsters in Nederland zijn goudhamsters de grootste. Het is dus belangrijk dat je bij dit soort een grote kooi of aquarium koopt. Op deze website kun je meer lezen over kooien voor goudhamsters. Goudhamsters houden van klimmen en graven, in de kooi moeten ze dit dus ook kunnen doen. Goudhamsters moet je alleen houden, anders gaan ze vechten. Dat is niet zielig, omdat ze in de natuur ook alleen leven.

De Russische dwerghamster

Russische dwerghamster
Russische dwerghamster

Je kent dit soort vast ook wel. Ze worden in Nederland veel gehouden. Ze zijn meestal in de wildkleur te koop, maar soms vind je ook witte hamstertjes. Dit soort wordt, zoals de naam al doet vermoeden, niet groot. Dat kan handig zijn, omdat de kooi ook minder groot hoeft te zijn. Aan de andere kant kun je Russische dwerghamsters daarom wel minder goed vasthouden. Ze glippen sneller weg.

Russische dwerghamsters houden voornamelijk van graven. Toch is het belangrijk dat ze ook kunnen klimmen. Een hamster aquarium is erg geschikt. Hierin kun je veel zaagsel of andere bodembedekking kwijt. Ook Russische dwerghamsters moet je alleen houden, wanneer je dit niet doet gaat het vaak fout.

Roborovski hamster

 

Roborovski dwerghamster
Roborovski dwerghamster

De Roborovski dwerghamster is het kleinste soort ter wereld. Ze leven in de natuur in groepen van zo’n 8 hamsters. Dat maakt deze hamster ook heel anders dan goudhamsters en Russische dwerghamsters; ze zijn wél sociaal. In gevangenschap kunnen individuen in een groep gaan vechten. Het beste kun je een koppeltje houden. Roborovski dwerghamsters zijn geen knuffeldieren, dat moet je je heel goed beseffen voordat je besluite ze te nemen. Ze kunnen wel enigszins tam worden, maar dat kost veel meer moeite. Het kunnen alsnog leuke huisdieren zijn om te bestuderen.

De aanschaf

Als je een besluit hebt genomen, kun je een hamster kopen. Je kunt het beste, voordat je een hamster aanschaf, eens gaan kijken bij een opvang. Helaas zijn er ontzettend veel hamsters die nog een nieuw huisje zoeken, het zou natuurlijk fijn zijn als jij dit huisje kon aanbieden.