Hamsterkooi

Als je hebt besloten om een hamster te nemen, is de kooi het allerbelangrijkste. Lees deze informatie goed door, want het verblijf van je hamster moet natuurlijk wel leuk zijn. De hamster moet zich niet gaan vervelen en genoeg ruimte hebben om zich te kunnen vermaken.

Hamsterkooi kopen

Helaas zijn lang niet alle hamsterkooien in de dierenwinkel echt geschikt. De meeste kooien zijn erg klein. Als je voor een goudhamster kiest, moet je extra opletten; vaak zijn de huisjes en buizen gemaakt voor dwerghamsters. Deze huisjes en buizen zijn dus te klein, je huisdier zou vast kunnen komen te zitten. Gelukkig zijn er ook veel kooien die wél geschikt zijn voor alle hamsters. Je krijgt ze dan thuis gestuurd en voor een hele lage prijs. Vaak zijn ze niet duurder dan de kooien in de dierenwinkel, soms zelfs goedkoper! Voor je geld maak je je hamster blij, maar ook jezelf. Deze grote kooien zijn vaak ook veel mooier dan de kooitjes uit de dierenwinkel. Hieronder vergelijken we een aantal kooien met elkaar. Telkens kun je op de afbeelding of de link onder de afbeelding klikken om bij de kooi te komen.

Alexander

Hamsterkooi Alexander

De Alexander kooi is, met zijn afmetingen van zo’n 100 x 50 x 50 cm, een mooie ruime kooi. Hij is zowel geschikt voor goudhamsters als voor dwerghamsters. Dit komt omdat de kooi klimmogelijkheden biedt, waar vooral goudhamsters veel behoefte aan hebben, terwijl er ook een redelijk diepe onderbak in zit. Daardoor kan er veel zaagsel in het verblijf, waardoor het diertje goed kan graven. Met een prijs van minder dan 100 euro is de kooi goed betaalbaar.

Barney kooi

 

Barney kooi

De Barney hamsterkooi lijkt op de Alexander kooi. De afmetingen zijn ongeveer hetzelfde, de prijs is iets lager. Met een prijs van nog geen 75 euro heb je een prachtige kooi.

De populaire Alaska kooi

De Alaska kooi is één van de populairste hamsterkooien. Deze kooi is zeer geschikt voor dwerghamsters, maar minder voor goudhamsters. De afmetingen van de kooi zijn namelijk L 85 x T 48,5 x H 44 cm, wat behoorlijk krap is voor dit hamstersoort. Doordat de kooi een zeer ruime bak heeft onder de tralies, kun je veel zaagsel kwijt. Met een prijs van 45 euro is het niet gek dat deze kooi zo populair is.

Welk soort verblijf moet je kiezen?

Als je zoekt naar een verblijf voor je hamster, zul je al snel veel vinden over mensen die bijvoorbeeld een aquarium als verblijf gebruiken. Ook zogenaamde hamsterkasten worden veel gebruikt. Het kan moeilijk zijn om een beslissing te maken. Of je een aquarium, een standaard kooi of een hamsterkast moet nemen, is afhankelijk van je wensen en je budget.

Kant-en-klare hamsterkooien zijn vaak makkelijker dan een aquarium of hamsterkast als verblijf. Ze zijn namelijk, in veel gevallen, makkelijker schoon te maken. Bij een hamsterkast moet je zelf aan de slag gaan. Dat kan heel leuk zijn, maar kost ook veel tijd. Een traliekooi is vaak makkelijker in te richten, je hamster kan al goed klimmen. Bij andere soorten verblijven moet je vaak ervoor zorgen dat je huisdier genoeg klimmogelijkheden heeft.

Een aquarium als hamsterverblijf is vooral leuk voor dwerghamsters. Zij kunnen zo veel graven. Bovendien kun je vaak een lek aquarium voor weinig geld op de kop tikken. Je moet vaak wel zelf een deksel maken. Maak daarbij gebruik van gaas, zo heeft je hamster ook een vorm van ventilatie.

Zelf een hamsterkooi maken kan erg leuk zijn. Je bepaalt zelf welke afmetingen de kooi krijgt en je kunt het verblijf vaak helemaal zelf ontwerpen. Je kunt er ook voor kiezen om een kast te gebruiken, dat kost minder werk en is vaak net zo mooi. Een hamsterkooi maken kan veel geld en tijd kosten, maar dan heb je ook wat!

Hamsterkooi goudhamster

Wanneer je een hamsterkooi voor je goudhamster wilt uitkiezen, moet je een kooi van minimaal 80cm kiezen met een breedte van minimaal 40cm. Zo kan je goudhamster zich goed bewegen. Voor alle spullen die in de kooi moeten is dan ook genoeg plaats. Als je een kooi gaat kopen, moet je er een kiezen met een dikke onderbak. Zo kan je er extra veel bodembedekking in doen. Voor de goudhamster kan je ook een aquarium kopen. Het grote voordeel hiervan is dat er geen stof vrijkomt. Bovendien kan je een dikke laag bodembedekking neerleggen, zodat je hamster kan graven en tunnels kan maken.  In een aquarium kan een hamster vaak minder goed klimmen, leg daarom bijvoorbeeld takken neer waarop de hamster kan klimmen. Creëer ook genoeg verstoppleken voor je hamster. Zo voelt hij zich veiliger en zal hij minder snel bijten.

Russische dwerghamster

Als je een kooi zoekt voor een Russische dwerghamster, kan je het beste een aquarium kiezen. Russische dwerghamsters zijn een stuk kleiner en kunnen daarom door veel tralies heen. Bovendien houden Russische dwerghamsters heel erg van graven. In een aquarium kunnen ze dat extra goed. Russische dwerghamsters kan je het beste een aquarium geven van 70cm of groter. Meer informatie over het houden van hamsters in aquaria vind je op deze website.

Bij zowel de Russische dwerghamster als bij de goudhamster geldt dat een grotere kooi of aquarium altijd beter is. Wanneer je genoeg ruimte hebt, is een grote kooi echt aan te raden. Zowel jij als je hamster zullen er meer plezier aan hebben. Je kan de kooi bijvoorbeeld veel beter inrichten.