Bodembedekking voor je hamster: hier moet je op letten

Bodembedekking voor je hamster is erg belangrijk. In de natuur graven hamsters erg veel. Ze graven diepe tunnels. Het is daarom belangrijk dat je ook in je hamsterkooi geschikte bodembedekking gebruikt, waarin je hamster kan graven. Gebruik een laag van minsten 20-30cm diep, daar doe je je huisdier echt een groot plezier mee!

In het kort moet de bodembedekking van een hamsterkooi de volgende eigenschappen hebben:

  • Je hamster moet kunnen graven in de bodembedekking; ze houden er ontzettend van om tunnels te bouwen.
  • Stofvrij; stof kan slecht zijn voor de longen van je hamster.
  • Het moet goed vocht kunnen opnemen, zodat je verblijf schoon blijft. Door de natte bodembedekking te verschonen, houdt je het verblijf gemakkelijk schoon!
  • Bodembedekking op basis van katoenzaadvezel, papier of hennep is bijvoorbeeld zeer geschikt! Op deze pagina vind je een aantal voorbeelden.

Met deze bodembedekking hou je heel lang een schoon verblijf! Het zorgt ervoor dat vieze geuren minder goed ruikt. Het is gemaakt van cellulose-vezels (plantaardig) en vocht trekt erg goed in deze vezels. De bodembedekking is ook nog eens verkrijgbaar in verschillende kleuren, ideaal dus!


Back2Nature is een goedkoop soort bodembedekking, die eigenlijk niet voor stof zorgt. Door dit soort bodembedekking te mengen met hooi, zorg je ervoor dat je hamster nog beter kan graven en bovendien tegelijk nestmateriaal heeft.

Cotton N Cotton is gemaakt van uitgeperst katoenzaad. Het is ontzettend geschikt als bodembedekking voor je hamster omdat het zacht is, geschikt is om in te graven en geen stof afgeeft. Voor een kleine prijs krijg je een enorme zak! Zodat je voorlopig even vooruit kan.

Carefresh is ook een ideale bodembedekking. Het ziet er natuurlijk uit.

Bodembedekking vervangen: zo verschoon je het

Als je je hamsterverblijf gaat schoonmaken, is het belangrijk dat je ook de bodembedekking verschoont. Je moet alleen niet alle bodembedekking in één keer vervangen. Je hamster heeft namelijk een eigen geur, waar hij erg aan gewend is. Als je in één keer alle bodembedekking vervangt, haal je ook zijn vertrouwde geur weg. Vervang dus regelmatige de vieze stukjes van de bodembedekking. Vaak plast en poept je hamster in een hoekje, verschoon dan die bodembedekking.

Een zandbad voor je hamster: chinchillazand


Hamsters kunnen niet douchen, zoals wij dat doen. Wel vinden ze het fijn om zichzelf schoon te houden. Veel hamsters vinden het fijn als je ze een zandbad aanbiedt. Hiervoor kun je chinchillazand gebruiken. Dit soort zand werkt schurend en ontvettend. De meeste hamsters maken uit zichzelf gebruik van zo’n zandbad als je het ze aanbiedt. Let alleen wel op; zie je dat je huisdier open wondjes heeft of een droge huid? Haal het zandbad dan tijdelijk even weg.

Nestmateriaal

Sommige soorten bodembedekking worden ook gebruikt als nestmateriaal, maar het is altijd fijn om ook extra nestmateriaal aan te bieden. Wc-papier is geschikt, maar hooi is een heel natuurlijk en fijn nestmateriaal. Je kunt ook wat hooi mengen met de bodembedekking, hierdoor krijg je ook bodembedekking waar je hamster wat beter in kan graven.