Goudhamster / Syrische hamster: alles wat je moet weten!

Van de drie meest gehouden soorten hamsters, is de Syrische hamster (ook wel de goudhamster genoemd) het grootste. Dit soort is waarschijnlijk het plaatje wat je voor je hebt als je aan een typische hamster denkt. Het soort wordt gefokt in allerlei kleuren en vormen; zo heb je langharige en kortharige goudhamsters, kunnen ze zwart, wit of goud zijn! Een goudhamster is dus lang niet altijd ‘goud’!

Snel naar…

Waarom een goudhamster als huisdier?

Voor je overweegt om dit schattige diertje aan te schaffen, moet je je bedenken of het wel het geschikte huisdier voor je is. Besef je dat je 2-3 jaar voor het dier moet zorgen en dus ook verantwoordelijk bent voor de verzorging in deze tijd.

Is een goudhamster geschikt voor jou?

  • Dit diertje kan goed tam worden en is bovendien erg leuk om naar te kijken; je kunt ze zien hamsteren, graven en klimmen.
  • Hamster hebben niet zoveel aandacht/tijd nodig als bijvoorbeeld een hond of een kat; ze vermaken zichzelf goed (als je een geschikt verblijf hebt met een goede inrichting). Wil je je hamster tam maken? Dan moet je hier natuurlijk wel wat meer tijd in stoppen!
  • Hamsters zijn schemer/nachtdieren. Dit betekent dat ze overdag niet of weinig wakker zijn. Het wisselt per hamster hoe laat ze wakker worden, maar dit kan verschillen tussen 17:00 en 23 uur! Soms verschuift hun ritme iets, maar houdt daar geen rekening mee. Voor jonge kinderen zijn hamsters dus niet altijd geschikt.
  • Dit huisdier vereist een redelijk groot verblijf. Wij raden een verblijf af van minsten 100x50cm. Bedenk of je hier de ruimte voor hebt. De Russische dwerghamster heeft een iets kleiner verblijf nodig.
  • Terugkerende kosten zijn de kosten van de bodembedekking en het voer. Daarnaast moet je rekening houden met eventuele dierenartskosten, houdt hier geld voor apart!
goudhamster
Goudhamsters zien er erg schattig uit!

Huisvesting: welke kooien/hokken zijn geschikt?

Als je hebt besloten om een goudhamster als huisdier te nemen, moet je eerst een geschikt verblijf vinden en inrichten. De minimale maten zijn 100cmx500 cm aan grondoppervlakte. Meer informatie over geschikte hamsterkooien en waar je ze kunt kopen vind je hier. Sommige Syrische hamsters houden ook van klimmen. Het is dan ook aan te raden om deze mogelijkheid te bieden. Er zijn ook hamsterkooien op de markt met een glazen bak, met hierboven tralies. Zo kan je zowel de mogelijkheid bieden om te graven, als de mogelijkheid om te klimmen. Wees niet zuinig met de bodembedekking! Een mooie laag van 20-30 centimeter aan bodembedekking is heel fijn, hamsters houden van graven! Er zijn verschillende mogelijkheden qua bodembedekking. Carefresh, kokosvezel en bodembedekking op basis van katoen zijn geschikt. Vlas of hennepstrooisel zijn ook geschikt. Over het gebruik van zaagsel zijn de meningen verdeeld; er is hier nog geen onderzoek naar gedaan, maar ervaringen van gebruikers op fora geven aan dat het te stoffig zou kunnen zijn. De stof kan vervolgens voor oogirritatie zorgen, maar ook voor luchtwegklachten (niezen bijvoorbeeld). Als je voor zaagsel kiest, kies je het beste voor een stofvrije optie. Hooi is ook een fijne toevoeging voor het verblijf; je kunt dit mengen met de bodembedekking, maar ook los toevoegen; hooi wordt vaak gebruikt als nestmateriaal. Veel hamsters vinden het fijn om een bakje met chinchillazand te hebben; ze kunnen zich hierin wassen. Back-2-nature is een zeer geschikte bodembedekking. Het is stofvrij, betaalbaar en absorbeert urine en ander vocht goed.

Het is leuk om je hamsterkooi mooi in te richten. In de dierenwinkel zijn allerlei spullen te kopen. Je kunt ook zelf speelgoed maken en bijvoorbeeld karton gebruiken. Zorg in ieder geval voor een voeder- en drinkbakje, een geschikt looprad, een aantal slaaphuisjes en wat knaagmateriaal (onbewerkt hout!). Een looprad voor een Syrische hamster moet een doorsnee hebben van minsten 28cm. Dit is erg belangrijk, omdat de rug van de hamster recht moet zijn las hij het rad gebruikt; als de rug gekromd is, kan dit klachten geven!

 

Voeding

Grijs-witte goudhamster

Er zijn allerlei soorten hamstervoeding op de markt. Het beste kun je kiezen voor een variant van brokken; zo krijgt je goudhamster zeker weten alle voedingsstoffen binnen. Lees meer over de juiste voeding op deze pagina. Je leest hier ook welke groente en fruit je kunt geven.

Onderhoud

  • Ververs elke dag het drinkwater.
  • Geef dagelijks voer.
  • Als je vers voer geeft, verwijder dit ook minsten dagelijks. Kijk daarbij ook op de slaapplek van je hamster.
  • Vaak zijn hamsters redelijk zindelijk; verwijder 2x per week ontlasting.
  • 1x per week kun je een deel van de bodembedekking en het nestmateriaal vervangen. Hamsters zijn gesteld op hun eigen geur, verschoon dus niet alle bodembedekking en nestmateriaal in één keer

Goudhamsters in het wild

Wilde goudhamster

Zoals de naam zegt, komen Syrische hamsters uit Syrië. Pas in 1797 is het dier voor het eerst ontdekt, onderzoeker Ahoroni nam een nest goudhamsters mee naar zijn universiteit. Met 4 hamsters fokte hij een groot aantal nieuwe jongen, die hij naar verschillende universiteiten over de wereld zond. Rond 1935 werd de Syrische hamster een huisdier; in het wild zijn de dieren erg zeldzaam en misschien zelfs uitgestorven!