Hamster alleen houden of met meer?

Twijfel je of je je hamster alleen moet houden of dat je er meerdere moet nemen? Op deze pagina leggen we je uit waarom dat per soort verschilt, hoe het in de natuur zit en hoe jij besluit of je maar één hamster neemt of meerdere.

Maak eerst de keuze: welk soort hamster wil ik?

Weet je al welk soort hamster je wil? Dan is het een stuk makkelijker om een beslissing te maken. Op de pagina over hamstersoorten lees je meer over elk soort hamster. Zo kun je gemakkelijker een keuze maken in het soort hamster.

De drie meest gehouden hamstersoorten zijn 1) de goudhamster, 2) de Russische dwerghamster en 3) Roborovski dwerghamster. Alleen de laatste kan met meerdere gehouden worden. Maar ook bij robo’s kan het lastig zijn. Het gemakkelijkste zijn 2 vrouwtjes in een zeer ruime kooi. De kans op vechten blijft altijd bestaan. Vraag jezelf dus af: waarom wil ik meerdere hamsters? Vaak doe je je huisdier hier geen plezier mee, dus denk daar goed overna.

Nieuw in de hamsterhobby? Begin dan met één hamster

Helaas gaat het vaak mis als er meerdere hamsters in één kooi worden gehouden. Ook bij soorten waar dat wél kan. Helaas gebeurt het vaak, zeker in grotere en gemengde groepen, dat er gevechten zijn. Het is moeilijk om dit te voorkomen. Een ruime kooi en maximaal 2 vrouwelijke hamsters zorgt voor de minste kans op gevechten.

Is dat niet zielig?

Nee. In de natuur leven hamsters ook solitair (alleen), ze komen alleen bij elkaar om te paren. Omdat ze elkaar niet kunnen ontwijken in een kooi, is de kans op conflicten groter.