Hamster aquarium: inrichten, maten en meer

De meeste mensen houden hamsters in traliekooien, maar wist je dat je hamsters ook heel goed in aquaria kunt houden? Een aquarium is voor sommige hamsters zelfs veel beter dan een traliekooi.

In het algemeen geldt dat je je hamsteraquarium op dezelfde manier kunt inrichten als een normaal hamsterverblijf. Daar lees je hier meer over. Omdat je geen tralies hebt, is het wel belangrijk dat je ook wat klimmogelijkheden biedt, bijvoorbeeld door een verdieping te maken en door wat hoger speelgoed neer te zetten in het verblijf.

Aquarium voor Russische dwerghamster

Een glazen bak is voor Russische dwerghamsters, en andere dwerghamsters, zeer geschikt. Dit soort houdt namelijk heel erg van graven. In een kooi gaat dat veel moeilijker, daar valt het zaagsel snel uit de bak of is de onderbak niet diep genoeg. Wanneer je kiest voor een glazen verblijf heb je hier veel minder last van: je kunt zo 30 centimeter aan zaagsel in het verblijf doen.

Of een hamster houdt van klimmen verschilt per individu. De ene hamster klimt maar al te graag, terwijl anderen het liefste graven. Om je Russische dwerghamster een nog groter plezier te doen kun je ook takken in het verblijf zetten. Zo kan hij of zij ook nog klimmen. Er zijn ook speciale aquaria te koop waarbij er een traliekooi bovenop de bak is bevestigd. Dat is vooral handig als je merkt dat jouw huisdier graag klimt.

Minimale afmetingen voor de Russische dwerghamster

In de hamsterwereld is niet iedereen het eens over de minimale maten. Maar over het algemeen geldt: hoe groter, hoe beter. Dus als je een grotere kooi kwijt kunt, moet je dat zeker doen. Vaak zijn deze kooien helemaal niet per se duurder. Om een Russische dwerghamster zich echt comfortabel te laten voelen in een aquarium, moet je een aquarium hebben van minstens 80×40 centimeter. Veel beter is een bak van 100×40 centimeter.

Aquarium voor Syrische hamster

Een aquarium kun je ook prima gebruiken voor een Syrische hamster. Syrische hamsters houden wel wat minder van graven en wat meer van klimmen, het is daarom belangrijk dat je de bak goed inricht. Gebruik bijvoorbeeld veel takken. Wanneer je de ruimte hebt, is het nog beter om een uitbouw te maken: maak bijvoorbeeld van hout en gaas een kooi bovenop het aquarium. Zo maak je het verblijf een stuk hoger, waardoor je het ook gemakkelijker kunt inrichten. Het verbinden van een kooi (bijvoorbeeld door middel van buizen) met het aquarium is ook een goed idee.

hamster aquarium
Voor Syrische hamsters is het leuk als je kooien op het aquarium aansluit.

Minimale afmetingen Syrische hamster

Omdat goudhamsters erg houden van klimmen en een stuk groter zijn dan Russische dwerghamsters, is het verstandig om een aquarium van minstens 100×40 cm te nemen. Veel beter is een aquarium dat groter is. 120x50cm is bijvoorbeeld al veel beter. Daar zul je je Syrische hamster erg blij mee maken. Goedkope aquaria kun je vinden op Marktplaats. Ze kunnen natuurlijk gewoon lek zijn, daarom kun je ze soms zelfs gratis ophalen.

Terrarium of aquarium?

Voor een terrarium gelden dezelfde minimale maten als voor een hamsteraquarium. Ben je benieuwd naar de verschillen? Of twijfel je welke van de twee je het beste kunt nemen? We vergelijken de twee soorten huisvesting in de volgende tabel.

AquariumTerrarium
Open vanaf boven; je moet zelf nog een geschikte deksel maken of kopenVaak al voorzien van deurtjes en ventillatieroosters
Een aantal standaardafmetingen, vaak zijn aquaria niet erg hoogTerraria zijn er in allerlei afmetingen te koop, ook wat hoger zodat je veel
Je kunt veel bodembedekking kwijt in een aquariumJe moet opletten dat de deurtjes niet te laag eindigen, dan kun je niet genoeg bodembedekking kwijt (minstens 20 cm)
Je kunt je hamster goed bekijken!Ook in een terrarium kun je je hamster super goed zien!
Je kunt ook terraria kopen met al ingebouwde verdiepingen

Tabel waarin het aquarium en het terrarium worden vergeleken.

Dit terrarium van 100x40x50cm is ideaal voor goudhamsters en dwerghamsters. Je hebt een mooie, diepe bak waarin veel bodembedekking in past. Daarnaast is er al een verdieping ingebouwd en een waterflesje. Hierdoor kun je dit verblijf heel goed inrichten; je hamster heeft zowel de mogelijkheid om veel te kunnen graven, als te kunnen klimmen en rennen. Een echt paradijs!

Dit terrarium is iets kleiner, namelijk 80x40x50 cm. Het is perfect voor dwerghamsters. Doordat het terrarium wel behoorlijk hoog is en de schuifdeurtjes pas hoog beginnen, kun je veel bodembedekking kwijt. Daarnaast zijn er al twee verdiepingen in het verblijf gemaakt, wat zorgt voor nog meer ruimte voor je dier.