Soorten hamsters: welke moet je kiezen?

Bij de aanschaf van een huisdier is het verstandig om je van te voren goed in te lezen. Dit moet je ook doen als je een hamster koopt. Eén van de eerste besluiten die je moet nemen is welk soort je wilt nemen. Elk soort heeft namelijk verschillende behoeftes en eisen. De meest gehouden hamstersoorten in Nederland zijn de Syrische hamster en de Russische dwerghamster. Daarnaast worden de Roborovski, Chinese en Campbelli dwerghamster gehouden.

Hamstersoorten vergelijken

 
Goudhamster
Goudhamster
Russische dwerghamster
Russische dwerghamster
Roborovski hamster
Roborovski hamster
GrootteGrote hamstersoortDwerghamsterZeer kleine hamster
Hoe tam te krijgen+++++/-
Alleen of nietAlleen houdenAlleen houdenKan met meer gehouden worden
Minimale maten verblijf100x50cm80x50cm100x50cm

Vergelijking tussen de meest gehouden soorten hamsters

De Syrische hamster (of goudhamster)

goudhamster
Een Syrische hamster (of goudhamster)

De Syrische hamster is samen met de Russische dwerghamster het meest gehouden hamstersoort. Wanneer je mensen vraagt om een hamster te beschrijven, zullen ze het vaak over dit soort hebben. De goudhamster is niet alleen verkrijgbaar in het goud. Er zijn verschillende rassen, zo heb je langharige varianten. Syrische hamsters zijn in alle kleurslagen te koop.

Van de meest gehouden hamsters in Nederland zijn goudhamsters de grootste. Het is dus belangrijk dat je bij dit soort een grote kooi of een groot aquarium koopt. Op deze website kun je meer lezen over kooien voor goudhamsters. Goudhamsters houden van klimmen en graven, in de kooi moeten ze dit dus ook kunnen doen. Goudhamsters moet je alleen houden, anders gaan ze vechten. Het is niet zielig om ze alleen te houden, in de natuur doen ze dit ook.

Lees meer over de goudhamster op deze pagina!

Russische dwerghamster

Russische dwerghamster
Russische dwerghamster

Je kent dit soort vast ook wel. Ze worden in Nederland veel gehouden. Ze zijn meestal in de wildkleur te koop, maar soms vind je ook witte hamstertjes. Dit soort wordt, zoals de naam al doet vermoeden, niet groot. Dat kan handig zijn, omdat de kooi ook minder groot hoeft te zijn. Aan de andere kant kun je Russische dwerghamsters daarom wel minder goed vasthouden. Ze glippen sneller weg.

Russische dwerghamsters houden voornamelijk van graven. Toch is het belangrijk dat ze ook kunnen klimmen. Een hamster aquarium is erg geschikt. Hierin kun je veel zaagsel of andere bodembedekking kwijt. Russische dwerghamsters moet je alleen houden, wanneer je dit niet doet gaat het vaak fout.

Lees meer over de Russische dwerghamster!

Roborovski hamster

Roborovski dwerghamster
Roborovski dwerghamster

De Roborovski dwerghamster is het kleinste soort ter wereld. Ze leven in de natuur in groepen van zo’n 8 hamsters. Dat maakt deze hamster ook heel anders dan goudhamsters en Russische dwerghamsters; ze zijn wél sociaal. In gevangenschap kunnen individuen in een groep gaan vechten. Het beste kun je een koppeltje houden. Roborovski dwerghamsters zijn geen knuffeldieren, dat moet je je heel goed beseffen voordat je besluite ze te nemen. Ze kunnen wel enigszins tam worden, maar dat kost veel meer moeite. Het kunnen alsnog leuke huisdieren zijn om te bestuderen.

 

Campbelli dwerghamster

Op een foto zou je ze bijna niet kunnen onderscheiden van de Russische dwerghamster; dat is ook niet zo gek, want de Campbelli dwerghamster stamt af van de Russische dwerghamster. Ze leven in de natuur in andere gebieden, maar in gevangenschap worden ze ook wel gekruist met elkaar. Het grootste verschil is de streep op de rug: bij de Campbell is de streep dunner dan bij een Rus. Als de twee soorten met elkaar gekruist worden, dan zie je dit verschil niet: de streep is dan altijd dikker, zoals bij de Russische dwerghamster.

Qua gedrag zijn er wel degelijk verschillen tussen beide soorten:

  • Russische dwerghamsters zijn eerder angstiger dan Campbelli’s, een Campbelli zal eerder van zich afbijten.
  • Campbelli’s kun je gemakkelijker sociaal (dus met meerdere dieren in één hok) houden dan Russsen.

Hamster kopen

Als je een besluit hebt genomen, kun je een hamster kopen. Je kunt het beste, voordat je een hamster aanschaf, eens gaan kijken bij een opvang. Helaas zijn er ontzettend veel hamsters die nog een nieuw huisje zoeken, het zou natuurlijk fijn zijn als jij dit huisje kon aanbieden.