Je hamster trainen: lokken en belonen

Kan een hamster trucjes leren? Jazeker! Het is natuurlijk geen hond, maar een hamster is zeker in staat om bepaalde gedragingen op commando te herhalen, mits dit iets kan opleveren: ‘The trick is in the treat’. Als je weet wat je hamster erg lekker vind, kan je dit gebruiken als beloning bij de trainingssessie. Het zal per hamster verschillen welke snack het beste werkt. Bedenk wel dat de hamster niet oneindig veel te snoepen moet krijgen, geef daarom steeds kleine stukjes. Bedenk ook dat een training leuk moet zijn, dwing de hamster dus vooral niet. Heeft je hamster teveel energie en geen aandacht voor jou? Laat hem dan eerst een tijdje rondrennen in zijn speelruimte. De speelruimte is tevens ook de beste plek om je hamster iets te leren, zo kan je hem/haar veel beter bereiken dan in de kooi en is er meer ruimte.(1)

Aan wat voor trucjes denk je eigenlijk bij een hamster en hoe leren ze het? Een simpel voorbeeld is op de achterpoten gaan staan. De makkelijkste manier om een hamster een trucje te leren is door middel van lokken en belonen. Neem bijvoorbeeld het op twee poten gaan staan. Neem de lekkernij in je handen en houd deze voor de hamster zodat hij het kan ruiken. Geef daarna het gewenste commando, in dit geval ‘staan’. Beweeg de lekkernij omhoog. Als de hamster de lekkernij graag wilt hebben, zal hij volgen en uiteindelijk alleen nog op zijn achterpoten staan. Geef de hamster vervolgens een hapje om hem/haar te belonen.(1) Als je dit blijft herhalen, zal de hamster uiteindelijk de link leggen tussen het commando en het gedrag dat daarbij hoort.

Maze runner

Een hamster leren om een doolhof te doorlopen kan ook met deze techniek, probeer het maar eens! Zet de hamster aan het begin van het doolhof en houd hem/haar wat lekkers voor. Beweeg vervolgens het lekkers door de gangen van het doolhof tot aan het einde. Als de hamster het wilt hebben, zal hij volgen. Herhaal dit een aantal keer en kijk of de hamster de route uiteindelijk weet zonder de snack! Een andere manier is het neerleggen van snacks die de hamster kan volgen. Leg de snacks zo neer dat ze naar het einde van het doolhof leiden, de eerste keren 15 tot 30 cm bij elkaar vandaan. Probeer de snacks vervolgens eens steeds verder bij elkaar vandaan te leggen totdat de hamster de weg onthoud.(1)

Hoe snel een hamster leert verschilt natuurlijk per individu, heb vooral geduld en zorg dat het leuk blijft!

1. Bucsis G, Somerville B. Training your pet hamster. U.S.: Barron’S Educational Series; 2012