Goudhamster kooi en huisvesting

Het belangrijkste onderdeel van het houden van goudhamsters (ook wel Syrische hamsters) is de hamsterkooi of eigenlijk het hok. Er zijn namelijk allerlei soorten hokken, we bespreken de hamsterkooi en het hamsteraquarium of hamsterterrarium. 

Hamsterkooi voor de Syrische hamster

De hamsterkooi is voor de Syrische hamster uitermate geschikt. Kies een grote kooi, waarin je goudhamster zowel de mogelijkheid heeft om te klimmen als om te graven. Natuurlijk moet je hamster ook gewoon rond kunnen lopen, hiervoor is een kooi van minimaal 80cm geschikt.

Als je een hamsterhok hebt dat groot genoeg is, zal je huisdier ook gemakkelijker tam te maken zijn. Ook de inrichting van het verblijf is erg belangrijk; heb je genoeg huisjes en verstopmogelijkheden? Het dier zal zich meer op zijn gemak voelen en ook minder bang voor je zijn; zo gaat het tam maken een stuk sneller!

Hamsteraquarium

Naast een kooi, kan je ook kiezen voor een hamsteraquarium. Het voordeel van een aquarium is dat het hok stofvrij is. Bovendien kan je voor je goudhamster een dikke laag zaagsel neerleggen. Daardoor kan je hamster goed tunnels graven. Het nadeel van een hamsteraquarium zijn de weinige klimmogelijkheden. Dit moet je dus in de inrichting verwerken door bijvoorbeeld takken te plaatsen in het aquarium. Het hamsteraquarium moet ook ook minimaal 80cm zijn voor de goudhamster, maar groter is altijd beter. Hoe groter je kooi, hoe gelukkiger je hamster.

Accessoires voor je hamsterkooi

Als je het perfecte verblijf voor je hamster uitgekozen hebt, moet je natuurlijk ook nog het aquarium inrichten. De Syrische hamster heeft een waterfles, voederbakje, een slaapplek, speelgoed en een loopwiel nodig.

Waterfles

Water kan allerlei ziektes overdragen, verschoon het water dus regelmatig. Zorg bovendien dat de waterfles niet te hoog hangt, zodat je hamster gemakkelijk kan drinken.

Voerbakje

Natuurlijk moet je ook een voerbakje hebben voor het voedsel. Plaats het voerbakje zo dicht mogelijk bij de slaapplaats van de hamster, zo kan de hamster gemakkelijk het voer meenemen naar zijn of haar slaapplaats.

Slaapplaats

Je slaaphamster heeft natuurlijk ook een slaapplaats nodig. Zorg voor een aantal slaapplaatsen, zodat je goudhamster kan kiezen. Vul de slaapplaats met bijvoorbeeld stro, maar er zijn ook alternatieven. Het hamsterwol is zeer ongeschikt, hier kunnen hamsters in stikken.

Bodembedekking

Je Syrische hamster heeft natuurlijk ook bodembedekking nodig. Zaagsel is hiervoor geschikt, hierin kan je hamster goed graven.

Overige accessoireassen

Naast de eerder genoemde zaken, moet je ook naar speelgoed kijken. Aan een lege kooi heeft je hamster immers niets. Je goudhamster moet zich natuurlijk niet vervelen. Vul bijvoorbeeld de kooi met hout, maar ook met het speelgoed dat te koop is in de dierenwinkel.

Hamsterkooi schoonmaken

Wekelijks moet je je hamsterkooi schoonmaken. Vervang dan een deel van het zaagsel (waar je hamster geplast heeft) en verschoon het slaapverblijf. Hamsters plassen en poepen veel, als je niet regelmatig verschoont vergroot je het risico op hamsterziektes.