Is je hamster te dik? Dit doe je er tegen!

Ook hamsters kunnen te dik worden. En ook te zware hamsters lopen risico op allerlei ziektes. Het is dus belangrijk om je huisdier op gewicht te houden.

Hoe weet ik of mijn hamster te zwaar is?

Veel hamsters zien er behoorlijk ‘bol’ uit. Dat hoeft niet altijd te komen door overgewicht. Ze kunnen een dikke, pluizige vacht hebben. Daarnaast kunnen de wangzakken gevuld zijn. De wangzakken lopen namelijk door tot achter het hoofd als ze gevuld zijn.

Je zou je hamster kunnen wegen. Daarbij geldt dat een gemiddelde goudhamster zo’n 150-200 gram weegt, en een Russische dwerghamster 25-50 gram.

Zo weeg je je hamster

Je kunt een keukenweegschaal gebruiken. Stel eerst de weegschaal in op het bakje of de vervoersbox  (‘Tare’) en zet daarna het bakje met de hamster erin op de weegschaal. Je kunt zo ook bijhouden hoe goed jouw hamster groeit en of hij afvalt als dat nodig is.

Voorkomen en overgewicht tegengaan

Twee dingen zijn heel belangrijk om te voorkomen dat je hamster te zwaar wordt óf om je hamster te laten afvallen, namelijk 1) zorg ervoor dat hij niet teveel eet, waarbij ook het soort voer belangrijk is en 2) dat je hamster genoeg beweegt.

Genoeg beweging

Net als bij mensen, is beweging belangrijk om je dier goed op gewicht te laten blijven. Zorg voor een ruime kooi, met genoeg oppervlakte om te rennen en voor speelgoed. Daarnaast is een groot genoeg loopwiel echt heel belangrijk, dat kan niet ontbreken aan je hamsterkooi. Het zijn super actieve dieren, dus niet alleen voor een gezond gewicht, maar ook om je hamster vrolijk te houden moet hij genoeg kunnen bewegen.

Laat je hamster ook eens los lopen in een afgesloten kamer (zoals de badkamer). Blijf er wel altijd bij.

Gezonde voeding

Geef minder voer met…

  • Veel vet. In veel hamstervoer zitten veel zaden. Zaden zijn gezond, maar je moet zeker niet teveel geven, er zit namelijk veel vet in zaden.
  • Veel suiker. Geef niet teveel snoepjes waar veel suiker in zit.

Geef meer van dit soort voer…

  • Vers voer, zoals groente (wortel) en fruit (niet te veel)
  • Geef een goed uitgebalanceerd voer, dat in pellets zit. Zo kan je hamster niet de lekkerste delen van het voer eruit pikken (zoals zaden).

Meer over gezonde voeding.