Hamster ziektes

hamsterziektes

Hoe goed je je hamster ook verzorgt, je hamster kan ziek worden. Wat je moet doen als je hamster ziek is, of het nu om een Russische dwerghamster of een goudhamster gaat, is erg handig om te weten.

Hamster ziektes voorkomen

In het algemeen kan je zeggen dat hamsters ziek worden van stress. Als je ze bijvoorbeeld veel vervoerd, zijn ze sneller vatbaar voor ziektes. Daarnaast zijn snelle temperatuurwisselingen erg gevaarlijk voor een hamster. Zorg voor een constante temperatuur, zonder tocht. Wanneer hamsters slecht slapen en hun slaapperiode onderbroken wordt, zijn ze ook vatbaarder voor ziektes.

Voeding is misschien wel de belangrijkste factor in het ziek worden van een hamster. Hamsters hebben een gevarieerd dieet nodig, net zoals wij mensen. Geef ze dus niet alleen een basis voer, maar wissel af met verse groenten en fruit. Geef je Russische dwerghamster of goudhamster ook eens gekookt ei of een ongezouten noot. Als een hamster weinig kan bewegen, zal dit niet ten goede komen van zijn of haar gezondheid. Een hamster moet voldoende kunnen klimmen, graven en knagen. Daarnaast kan het voorkomen dat een hamster overgewicht heeft. Dit komt vaak door een te kleine kooi zonder loopwiel. Koop altijd een loopwiel dat groot genoeg is. Hamsterkooien moeten behoorlijk groot zijn.

Hamster ziektes

Ten eerste moet je weten of je Russische dwerghamster of goudhamster ziek is of niet. Een gezonde hamster heeft een glanzende of gladde vacht, vertoont levendig gedrag, heeft heldere ogen die droog zijn en heeft een rustige, regelmatige ademhaling. Wanneer een hamster ouder wordt, zullen niet al deze kenmerken nog van toepassing zijn. Dat is geen probleem.

Een aantal veelvoorkomende hamster ziektes:

  • Problemen met de ademhaling; ontstaan meestal door tocht.
  • Diaree; hamsters met diaree krijgen vaak slecht voer.
  • Uitval van haar; als de hamster jeuk ervaart door bijvoorbeeld luizen, zal hij of zij gaan wrijven. Zo ontstaat haaruitval. Als een hamster ouder wordt, zal haar ook uitvallen.
  • Verstopte wangzak; wanneer je hamster de hele tijd een volle wangzak heeft, moet je naar de dierenarts. Een verstopte wangzak wordt vaak veroorzaakt door verkeerd voedsel.
  • Hersenvliesontsteking; de meest voorkomende hersenvliesontsteking bij hamsters is LCM. Deze ziekte komt alleen bij de goudhamster (Syrische hamster) voor en voornamelijk bij de jonge exemplaren. Bijna nooit is het schadelijk voor de hamster. Voor de mens kan het echter zeer schadelijk zijn bij zwangere vrouwen!
  • Natstaart; een ziekte die snel een dodelijke afloop kan hebben. Waterige diarree, geen eetlust hebben en een lusteloze hamster zijn symptomen. Als een hamster natstaart heeft, moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts.
  • Verkoudheid; verkoude hamsters moeten een schoon hok krijgen met een dikke laag bodembedekking.