Kan een hamster corona krijgen?

Als je een hamster hebt, vraag je je misschien wel af of hij ook besmet kan worden met corona. Het antwoord is ja, hamsters kunnen het coronavirus krijgen.

Het is nog niet duidelijk wat precies de rol van de hamster is in de verspreiding van het coronavirus. Het voordeel van een hamster is dat deze vaak alleen wordt gehouden en niet in contact komt met veel verschillende mensen of dieren. Maar je hamster kan wel besmet raken met covid-19 door jou of je huisgenoten/familieleden.

De Nederlandse overheid heeft een algemeen advies opgesteld voor eigenaren met huisdieren waar knuffelcontact mee is. Sowieso is goede hygiëne belangrijk, dus dat blijft gelden. Wanneer je hamster geen klachten heeft en jij of andere mensen die in contact komen met de hamster ook niet, hoef je niets te doen.

  • Wanneer jij of iemand uit je huishouden wél klachten hebben die lijken op corona, of als iemand positief is getest, vermijdt dan zoveel mogelijk contact met je hamster. Laat het liefste iemand zonder klachten voor je huisdier zorgen.
  • Als je hamster wél klachten heeft, maar niemand uit je huishouden, dan is het erg onwaarschijnlijk dat het om corona gaat. Als je hamster ziek is moet je natuurlijk wel gewoon naar de dierenarts.
  • Wanneer zowel je hamster als iemand uit het huishouden klachten heeft die op corona lijken, dan kan je hamster mogelijk besmet zijn met corona. Laat de mensen zonder klachten dan zo min mogelijk contact hebben met je hamster en overleg met de dierenarts wat je nu het beste kunt doen.

Ga voor de meest actuele informatie naar de website van het RIVM; Bron: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/huisdieren , geraadpleegd op 22-2-2021