Tralieknagen hamsters voorkomen en tegengaan

goudhamster
Een goudhamster

Tralieknagen kan allerlei oorzaken hebben. Het kan vooral voor de baasjes erg vervelend zijn, het kan erg veel lawaai geven en vooral ‘s nachts is dat natuurlijk vervelend. Maar ook voor de hamster kan tralieknagen erg schadelijk zijn; stukjes van de tanden kunnen afbreken.

Oorzaken tralieknagen

Waarom een hamster aan de tralies knaagt kan meerdere redenen hebben. Met tralieknagen kan een hamster proberen je aandacht te trekken. Ook kan hij zich vervelen. Een andere reden waarom er geknaagd wordt aan de tralies is omdat het dier pijn heeft, het knagen geeft afleiding. Wanneer het dier te lange tanden heeft, kan hij ook aan de tralies gaan knagen om aandacht te vragen. Wanneer je de hamster veel eten geeft door de tralies heen, kan dat de oorzaak zijn.

Oplossen

Het hoeft niet moeilijk te zijn om het probleem op te lossen. Door speelgoed in de kooi te plaatsen, zal je huisdier zich minder vervelen. Wanneer je hamster om aandacht vraagt, is het oplossen wat moeilijker. Wanneer je hem dan uit de kooi haalt, zal hij beloond worden voor het knagen. Hamsters met te lange tanden hebben vaak geen knaagsteen of geen hout in het verblijf. Door een knaagsteen tijdelijk (niet langer dan een paar dagen per maand) in het hamsterverblijf te leggen, zal het tralieknagen waarschijnlijk ophouden.

Wanneer je een te kleine kooi hebt, is de kans groot dat dat de oorzaak is van het knagen. Zorg voor een kooi van minimaal 80 centimeter voor dwerghamster en 1 meter voor Syrische hamsters. Een dikke laag zaagsel zal ook zeer gewaardeerd worden. Meer informatie over het inrichten van de hamsterkooi lees je op deze website.

De effectiefste oplossing is het kopen van een aquarium. Zeker voor dwerghamsters is dat een hele goede oplossing. Zij houden vooral van graven en als er geen tralies zijn, is er ook niets om aan te knagen.