Hamsterkooi kopen en inrichten: dit heb je nodig voor een hamster!

Als je hebt besloten om een hamster te nemen, is een geschikte kooi het allerbelangrijkste. Lees deze informatie goed door, want het verblijf van je hamster moet natuurlijk wel leuk zijn. De hamster moet zich niet gaan vervelen en genoeg ruimte hebben om zich te kunnen vermaken. Daarnaast moet je huisdier alles kunnen doen wat hij in de natuur ook zou doen, zoals rennen, graven en klimmen.

In het kort heb je de volgende spullen nodig voor een geschikte hamsterkooi:

  • Een grote hamsterkooi; minimaal 80x40cm voor dwerghamsters en 100x50cm voor goudhamsters.
  • Geschikte bodembedekking; het liefste een laag van zo’n 20 cm, zodat je hamster goed kan graven. Zaagsel is minder geschikt, omdat het niet stofvrij is.
  • Looprad; een looprad is erg belangrijk. Het is ook belangrijk dat een looprad groot genoeg is.
  • Huisjes; het liefste een aantal. Huisjes kun je ook zelf maken.
  • Speelgoed; er is van alles verkrijgbaar en je kunt ook veel zelf maken. Probeer bijvoorbeeld theedoosjes toe te voegen!
  • Nestmateriaal; je hamster zal wat hooi heel fijn vinden. Daarnaast kun je ook wc papier geven.

Hoe groot moet mijn hamsterkooi zijn?

Wat de minimale maten van een hamsterkooi zijn, hangt af van het hamstersoort. Voor Russische dwerghamsters geldt een minimum verblijf van 80x40cm en voor goudhamsters een minimum van 100×50 cm. Er geldt altijd: hoe groter, hoe beter. Als je dus de ruimte en het geld hebt voor een groter verblijf, doe dat dan ook vooral!

Hamsterkooi kopen

Helaas zijn lang niet alle hamsterkooien in de dierenwinkel echt geschikt. De meeste kooien zijn erg klein. Als je voor een goudhamster kiest, moet je extra opletten; vaak zijn de huisjes en buizen gemaakt voor dwerghamsters. Deze huisjes en buizen zijn dus te klein, je huisdier zou vast kunnen komen te zitten. Gelukkig zijn er ook veel kooien die wél geschikt zijn voor alle hamsters. Je krijgt ze dan thuis gestuurd en voor een hele lage prijs. Vaak zijn ze niet duurder dan de kooien in de dierenwinkel, soms zelfs goedkoper! Voor je geld maak je je hamster blij, maar ook jezelf. Deze grote kooien zijn vaak ook veel mooier dan de kooitjes uit de dierenwinkel. Hieronder vergelijken we een aantal kooien met elkaar. Telkens kun je op de afbeelding of de link onder de afbeelding klikken om bij de kooi te komen.

Hamsterkooi voor goudhamsters

Syrische hamsters hebben een groter verblijf nodig dan Russische dwerghamsters. Je kunt in deze verblijven natuurlijk ook een kleiner soort huisvesten, voor alle soorten geldt namelijk: hoe groter het verblijf, hoe beter!


Deze kooi is een grote aanbeveling! De prijs is echt niet hoog voor wat je krijgt. De kooi is bijna een meter lang en bovendien 57 cm breed! Genoeg ruimte om rond te rennen. Doordat de kooi een diepe onderbak heeft, kun je veel bodembedekking kwijt. Dit is heel fijn: zo kan je hamster namelijk graven. De tralies zorgen voor klimmogelijkheden en met de plateau’s is er nóg meer ruimte. Belangrijk is wel dat het huisje en het looprad te klein zijn voor goudhamsters. Die moet je dus nog wel los kopen!


Dit verblijf ziet er prachtig uit! Het hout zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Met de doorzichtige voorkant kun je je hamster goed bekijken. Het advies is wel om méér bodembedekking hierin te doen dan alleen de diepte van de lade die je eruit kunt halen. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je hamster aan het hout kan gaan knagen.

Hamsterkooi voor dwerghamsters

Dit is een kleinere variant van de Criceti 100. Als je ruimte hebt voor de grotere variant, is dat echt een aanbeveling! Ook je dwerghamster vindt meer ruimte alleen maar fijner! De Criceti 15 is echt wel een super mooie kooi! De bak is lekker diep; dwerghamsters houden erg van graven en dat kunnen ze in deze bak zeker! Daarnaast zorgt de verdieping voor extra ruimte!

Deze hamsterkooi heeft mooie afmetingen voor een dwerghamster, namelijk 80x45x34cm. Er is genoeg ruimte om te klimmen, rennen en graven. En dit verblijf is goed betaalbaar!

Dit hamsterhok ziet er erg mooi uit. Daarnaast voldoet het aan alle eisen; voor een dwerghamster is dit een erg mooi hok!

Bodembedekking: deze soorten zijn geschikt

In het kort moet bodembedekking stofvrij zijn en is het fijn als je hamster erin kan graven (en tunnels maken). Daarnaast is het natuurlijk fijn als het goedkoop is en er mooi uitziet. Geschikt materiaal is gemaakt op basis van hennep, karton (papier), katoenzaadvezel.


Back2Nature is een zeer geschikte bodembedekking. Het absorbeert de urine van je hamster erg goed en is bovendien helemaal stofvrij. Een nadeel is dat je hamster iets minder goed kan graven. Tip: meng deze bodembedekking met hooi.

Cotton N Cotton is gemaakt van uitgeperst katoenzaad. Het is ontzettend geschikt als bodembedekking voor je hamster omdat het zacht is, geschikt is om in te graven en geen stof afgeeft. Voor een kleine prijs krijg je een enorme zak! Zodat je voorlopig even vooruit kan.

Carefresh is ook een ideale bodembedekking. Het ziet er natuurlijk uit.

Tip! Je kunt ook verschillende soorten bodembedekking mengen. Sowieso is het een super idee om hooi te mengen met je bodembedekking. Je hamster kan de hooi gebruiken als nestmateriaal en het zorgt voor iets meer stevigheid bij het graven.

Hier lees je meer over de meest geschikte bodembedekking voor je hamster.

Looprad: elke hamster heeft een loopwiel nodig!

Een looprad is erg belangrijk voor je hamster. Hamsters rennen zo 10 kilometer in een nacht. In een kooi kunnen ze hun energie veel minder goed kwijt, daarom biedt een loopwiel een goede oplossing.

Uit onderzoek blijkt dat goudhamsters een groter wiel fijner vinden lopen dan een kleiner wiel. Daarnaast is het belangrijk dat de rug van je hamster recht is als die in het wiel rent. Je hamster kan wel zo’n 9km rennen in een avond, je kunt je voorstellen dat het dan wel belangrijk is dat hij een goede houding heeft en dus niet krom loopt. Het minimum van een loopwiel voor een goudhamster is een diameter van 28cm. Voor dwerghamsters is het minimum 20cm. Het kan zijn dat jouw hamster een groter wiel nodig heeft.

Looprad voor goudhamster

Dit loopwiel heeft een doorsnede van 28 centimeter en is daardoor prima geschikt voor de Syrische hamster. Hij is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Dit looprad heeft een doorsnede van 29 centimeter. Het rad is echt super stil, omdat je hamster voornamelijk ‘s avonds en ‘s nachts gebruik maakt van een looprad, is dat wel zo fijn voor je nachtrust.

Flying saucers zien er anders uit, maar ook hierop kunnen hamsters goed hun energie kwijt.

Dit houten loopwiel heeft een natuurlijke uitstraling en is daarom zeer geschikt voor hamster-scaping.

Looprad voor dwerghamsters

Met het boomschors heeft dit loopwiel met een diameter van 20cm een zeer natuurlijke uitstraling.

 

 

Huisjes: maak genoeg slaapplekken

Nestmateriaal: maak het je hamster comfortabel

Geschikt nestmateriaal zijn hooitoiletpapier of tissues. Er zijn ook zogenaamde hamsterwatten te koop in de dierenwinkel. Gebruik deze niet, ze kunnen erg gevaarlijk zijn voor je hamster!

Speelgoed

Lees hier meer over speelgoed voor je hamster!

Welk soort verblijf moet je kiezen?

Als je zoekt naar een verblijf voor je hamster, zul je al snel veel vinden over mensen die bijvoorbeeld een aquarium als verblijf gebruiken. Ook zogenaamde hamsterkasten worden veel gebruikt. Het kan moeilijk zijn om een beslissing te maken. Of je een aquarium, een standaard kooi of een hamsterkast moet nemen, is afhankelijk van je wensen en je budget.

Kant-en-klare hamsterkooien zijn vaak makkelijker dan een aquarium of hamsterkast als verblijf. Ze zijn namelijk, in veel gevallen, makkelijker schoon te maken. Bij een hamsterkast moet je zelf aan de slag gaan. Dat kan heel leuk zijn, maar kost ook veel tijd. Een traliekooi is vaak makkelijker in te richten, je hamster kan al goed klimmen. Bij andere soorten verblijven moet je vaak ervoor zorgen dat je huisdier genoeg klimmogelijkheden heeft.

Een aquarium als hamsterverblijf is vooral leuk voor dwerghamsters. Zij kunnen zo veel graven. Bovendien kun je vaak een lek aquarium voor weinig geld op de kop tikken. Je moet vaak wel zelf een deksel maken. Maak daarbij gebruik van gaas, zo heeft je hamster ook een vorm van ventilatie.

Zelf een hamsterkooi maken kan erg leuk zijn. Je bepaalt zelf welke afmetingen de kooi krijgt en je kunt het verblijf vaak helemaal zelf ontwerpen. Je kunt er ook voor kiezen om een kast te gebruiken, dat kost minder werk en is vaak net zo mooi. Een hamsterkooi maken kan veel geld en tijd kosten, maar dan heb je ook wat!

Hamsterkooi goudhamster

Wanneer je een hamsterkooi voor je goudhamster wilt uitkiezen, moet je een kooi van minimaal 80cm kiezen met een breedte van minimaal 40cm. Zo kan je goudhamster zich goed bewegen. Voor alle spullen die in de kooi moeten is dan ook genoeg plaats. Als je een kooi gaat kopen, moet je er een kiezen met een dikke onderbak. Zo kan je er extra veel bodembedekking in doen. Voor de goudhamster kan je ook een aquarium kopen. Het grote voordeel hiervan is dat er geen stof vrijkomt. Bovendien kan je een dikke laag bodembedekking neerleggen, zodat je hamster kan graven en tunnels kan maken.  In een aquarium kan een hamster vaak minder goed klimmen, leg daarom bijvoorbeeld takken neer waarop de hamster kan klimmen. Creëer ook genoeg verstoppleken voor je hamster. Zo voelt hij zich veiliger en zal hij minder snel bijten.

Russische dwerghamster

Als je een kooi zoekt voor een Russische dwerghamster, kan je het beste een aquarium kiezen. Russische dwerghamsters zijn een stuk kleiner en kunnen daarom door veel tralies heen. Bovendien houden Russische dwerghamsters heel erg van graven. In een aquarium kunnen ze dat extra goed. Russische dwerghamsters kan je het beste een aquarium geven van 70cm of groter. Meer informatie over het houden van hamsters in aquaria vind je op deze website.

Bij zowel de Russische dwerghamster als bij de goudhamster geldt dat een grotere kooi of aquarium altijd beter is. Wanneer je genoeg ruimte hebt, is een grote kooi echt aan te raden. Zowel jij als je hamster zullen er meer plezier aan hebben. Je kan de kooi bijvoorbeeld veel beter inrichten.