Je hamster tam maken: zo doe je het!

Hamsters kunnen, met genoeg tijd, goed tam worden. Wel moet je met een aantal zaken rekening houden. Op deze pagina leggen we je uit hoe jij op een goede manier je hamster tam maakt.

In het kort zijn vooral de volgende dingen belangrijk:

  • Besef dat het tijd kost; je hamster moet eerst aan je wennen
  • Hamsters zijn geen echte knuffeldieren, ze zullen niet uitgebreid stil blijven zitten op je schoot om geaaid te worden. Wel kunnen ze aan je wennen en kun je ze oppakken.
  • Bouw het rustig op; denk niet dat je het in één dag voor elkaar krijgt; dat gaat simpelweg niet lukken. Laat je hamster eerst aan je wennen en bouw het dan langzaam op.
  • Maak langzame bewegingen als je bij je hamster bent en probeer het dier zoveel mogelijk vanaf onder of de zijkant te benaderen.
  • Beloon je hamster regelmatig! Geef lekkere snoepjes, zoals zonnebloempitten of meelwormen.

Voor je begint…

Voordat je begint met het tam maken van je hamster, moet je over een aantal dingen nadenken.  Heb jij aan alles gedacht?

  1. Geef je hamster de tijd om te wennen aan zijn nieuwe huis; Heb je net een nieuwe hamster? Kijk goed naar zijn gedrag. Zie je dat hij bang is? Wacht dan even. Een nieuw huis kan erg stressvol voor je hamster zijn. Laat je hamster daarom eventjes wennen aan zijn nieuwe omgeving. Het kan helpen om aan de vorige eigenaar/fokker of de opvang te vragen of ze wat oud nestmateriaal meegeven.
  2. Bedenk waar je de hamsterkooi neer zet; het is belangrijk dat je nieuwe huisdier niet op een te drukke plek staat.
  3. Zorg goed voor je hamster; houdt zijn hok goed schoon en geef hem de juiste voeding! Is je hamsterkooi groot genoeg?
  4. Maak je hamster nooit (expres) wakker; ook niet als je hem tam wilt maken.
  5. Bedenk: een hamster tam maken kost tijd; doe het niet overhaast! Niet alle hamsters worden even snel tam; geef niet te snel op, maar overhaast het ook niet.

Denk na over het soort hamster!

Niet alle soorten zijn even goed tam te maken; zo zal het meer tijd kosten om Roborovski hamsters tam te maken, lees hier meer over de verschillen tussen soorten hamsters.

Laat je hamster aan je wennen

In deze stap ga je je hamster nog niet aanraken. Het kost tijd om je hamster tam te maken, probeer dus geduld te hebben. Door het rustig op te bouwen, voorkom je dat je huisdier alleen maar banger van je wordt.

Buiten de kooi

Eerst begin je buiten de kooi. Je gaat je hamster laten wennen aan je stem en je aanwezigheid. Ook zal je hamster wennen aan je geur.

Als je hamster gewend is aan zijn kooi en de omgeving, kun je rustig beginnen met het laten wennen aan jou. Praat zachtjes tegen je hamster, zodat hij went aan je stem. Ga regelmatig bij zijn kooi zitten. Doe dit een aantal dagen, een aantal keer per dag. Heb je het idee dat je hamster aan je gewend is aan je stem? Dan kun je verder gaan. Geef nu af en toe wat lekkers aan je hamster. Dit kan helpen om je hamster minder bang te laten zijn.

In de kooi

Was eerst je handen. Misschien heb je een ander huisdier aangeraakt, zoals je hond of kat. Leg vervolgens langzaam je hand in de kooi als je hamster wakker is. Kijk hoe hij of zij hierop reageert. Misschien ruikt hij wel aan je hand of is hij nieuwsgierig. Blijf zo rustig even zitten. Reageert hij bang op je hand? Wacht dan even tot de volgende dag! Probeer dit sowieso een aantal dagen, je zult zien dat het snel beter gaat. Je kunt ook proberen om wat lekkere dingen op je hand neer te leggen.

Oppakken: zo pak je je hamster verantwoord op

hamster oppakken

Als je hamster aan je hand gewend is, kun je langzaam beginnen met het oppakken. Probeer eerst eens je hand langzaam te bewegen. Wordt hier angstig op gereageerd? Ga dan nog even verder met het laten wennen aan je hand. Nu kun je je hand langzaam optillen als je hamster erop zit. Beloon elke keer met lekker eten. Wees voorzichtig en til je hand niet te hoog op, zodat hij niet kan vallen.

Het oppakken doe je nooit vanaf de bovenkant, hamsters zijn prooidieren dus dit maakt ze bang. Beweeg je handen altijd langzaam en pak het dier vanaf de zijkant of onderkant.

Als dit allemaal goed gaat, kun je ervoor kiezen om je hamster mee te nemen naar een afgesloten plek. Je kunt kiezen voor een bad of een ren; leg hier dekens in en ga er zelf in zitten. Als je hamster helemaal gewend is aan oppakken, kun je hem zo naar de plek vervoeren. Je kunt ook je hamster vervoeren door wat lekkers in een mok te leggen; je hamster zal erin gaan en nu kun je langzaam de mok optillen. Zorg er eerst voor dat je huisdier gewend is aan de mok, door er regelmatig wat lekkers in te leggen en de mok te bewegen. Zet de hamster neer in het bad of de ren en ga er zelf ook in zitten. Neem wat snoepjes mee en laat je hamster de boel verkennen! Doe dit regelmatig en je zult zien dat het steeds beter gaat.

Help! Mijn hamster blijft angstig

Het kan voorkomen dat je hamster wat langer angstig blijft. Dat kan verschillende oorzaken hebben, die vaak met geduld en training goed op te lossen zijn!

  • Misschien heb je wel katten of honden in huis of in dezelfde kamer als de hamsterkooi? Hamsters zijn prooidieren en de geur en aanwezigheid van roofdieren zoals katten en honden, kunnen je dier bang maken. Probeer de hamsterkooi eens op een kamer te zetten waar de hond of kat niet komt!
  • Het hok staat op een verkeerde plek; als het altijd druk is bij je hamsterkooi, kan dat ervoor zorgen dat je huisdier zich liever niet laat zien.
  • Je bent een beetje ongeduldig, bouw het tam maken langzaam op. Het kan wel een aantal maanden duren voordat je hamster helemaal tam is!

Mijn hamster is tam: ik wil meer uitdaging

Is je hamster helemaal tam? Goed gedaan! Als je meer uitdaging zoekt en je hamster graag verder wilt trainen, kun je eens kijken naar agility training.