Hamster geluiden: wat betekenen ze?

Hamsters kunnen veel soorten geluiden maken. Die geluidjes kunnen verschillende betekenissen hebben. 

Zoals je in dit filmpje ziet, zijn er een heleboel verschillende soorten geluiden die een hamster kan maken. Hamsters maken minder geluid dan katten of honden. Een mogelijke reden hiervoor is dat ze het merendeel van de tijd alleen doorbrengen. Ze hebben dus simpelweg geen reden om geluidjes te maken, omdat ze weinig met andere hamsters communiceren!

Soorten geluiden en wat ze betekenen

Piepgeluiden

Hamsters kunnen piepen. Als een hamster piept, kan dat zowel positief als negatief zijn. Zo piepen sommige hamsters in hun slaap. Als een hamster piept als je hem oppakt of hem aait, dan moet je wel opletten. Waarschijnlijk is je hamster bang. Bouw het goed op, tips over het tam maken van je hamster vind je hier.

Tandenknarsen

Het kan zijn dat je je hamster hoort tandenknarsen. Dit is een teken dat je huisdier erg geïrriteerd is. Het kan ook een voorteken zijn van bijten. Probeer op dit soort signalen te letten en geef je dier dan even de ruimte.

Sissen

Als je hamster sisgeluiden maakt, kan dat meerdere betekenissen hebben. Ze kunnen bang zijn of geschrokken.

Geluiden bij het vechten

Hamsters maken geluid als ze aan het vechten zijn. Het zijn solitaire dieren, dat betekent dat ze alleen gehouden moeten worden in een kooi. Als je dus meerdere hamsters hebt, kan het zijn dat ze met elkaar gaan vechten en daarbij geluiden maken.

Elke hamster is anders

Misschien maakt jouw hamster wel helemaal geen geluiden of juist heel veel.

Vind je dat je hamster zich raar gedraagt? Piept hij veel of is het gedrag anders dan normaal? Bel met een dierenarts! Hamsters laten vaak niet goed zien dat ze ziek zijn.