Naakt hamsters: hoe diervriendelijk is het?

Naakte hamsters: je zou het bijna niet geloven, maar ze bestaan echt. Deze haarloze beestjes zijn gelukkig nog niet (zover bekend) te koop in Nederland. Dat is maar goed ook; naakte hamsters kunnen veel gezondheidsproblemen hebben.

Een naakte hamster: is dat niet zielig?

Het gaat vaak om Syrische hamsters. Zo’n naakte variant is naakt door een gendefect. Dit betekent dat de genetische code die haarzakjes moet maken, niet compleet is. Hierdoor ontstaan er dus geen haren. Soms missen er ook snorharen. Snorharen zijn ontzettend belangrijk; dit is een zintuig waarmee een hamster de omgeving ontdekt. Ze kunnen zonder die snorharen hun omgeving veel minder goed waarnemen.

Vrouwtjes kunnen geen jongen krijgen

Jongen van haarloze vrouwelijke naakthamsters overlijden vaak binnen een aantal dagen. Dit komt doordat de moeder niet goed melk kan produceren.

Door een naaktman te kruisen met een vrouw die wél een vacht heeft, dragen de baby hamsters het ‘naakt-gen’ bij zich. Als ze dan vervolgens worden gekruist, zal een deel van het nest ook naakt zijn. De moeder kan dus nooit naakt zijn!

Geen vacht betekent kou!

Met een vacht kan een hamster zichzelf warmhouden. Zonder vacht gaat dat dus een stuk moeilijker. De huid van een hamster is ook veel gevoeliger zonder vacht. Krassen en wonden ontstaan veel gemakkelijker.

In de winter wordt het vaak erg koud voor naakthamsters, dat kan tot hun dood leiden.

Naakthamsters worden veel minder oud

Wist je dat naakthamsters veel minder oud worden? Ze worden gemiddeld tot wel de helft minder oud dan de gewone hamster! Doordat ze veel minder goed tegen de kou kunnen, hebben ze meer energie nodig. Ze moeten dus energierijker gevoerd worden.

Kortom: het fokken met naakte hamsters is geen goed plan. Het brengt veel gezondheidsproblemen met zich mee. Kijk vooral eens bij andere hamstersoorten.