Verbod op het houden van sommige hamstersoorten als huisdier

Per januari 2024 is het verboden om bepaalde hamstersoorten als huisdier te houden. Lees op deze pagina om welke hamstersoorten het gaat, waarom het verboden wordt om ze te houden en welke hamstersoorten je nog wél kunt houden.

Over het verbod

Sinds kort bestaat de zogenaamde huis- en hobbydierenlijst. Dit is een positieflijst; alleen dieren die op deze lijst staan, mogen als huisdier gehouden worden. Dit betekent dat alle diersoorten die niet op deze lijst staan, niet meer als huisdier gehouden kunnen worden. Niet alle hamstersoorten die er in Nederland gehouden worden staan op deze positieflijst. Deze regelgeving gaat per 1 januari 2024 in.

Om welke soorten hamsters gaat het?

Alleen de goudhamster (Syrische hamster / Mesocricetus auratus) en de Chinese dwerghamster (Cricetulus barabensis / griseus / pseudogriseus) mogen nog gehouden worden. Dit betekent dat de veel gehouden soorten zoals de Cambelli’s, Roborovski en de Russische dwerghamster niet meer gehouden mogen per januari 2024.

Waarom zijn deze dwerghamstersoorten verboden om te houden?

De nieuwe wetgeving is bedoeld om dierenwelzijn te verbeteren. Daarnaast houdt het ook rekening met gezondheidsrisico’s voor mensen.

De Russische dwerghamster is één van de populairste hamstersoorten in Nederland en wordt veel aangeboden in dierenwinkels en onder hobbyisten. Waarom is juist deze soort verboden? Dit heeft te maken met het natuurlijk gedrag van het dier. De volgende punten worden benoemd:

  • In de natuur wordt er gebruik gemaakt van een een uitgebreid gangenstelsel. Daarbij zijn er afzonderlijke kamers voor bijvoorbeeld voedsel en voor het nestelen. In gevangenschap is dit moeilijk na te bootsen.
  • De Russische dwerghamster leeft in de natuur in een steppeklimaat en is daarbij aangepast aan koudere temperaturen.
  • In de natuur leven de dieren als koppel; in gevangenschap zien we helaas veel agressie als meerdere hamsters bij elkaar worden gehouden. Daarnaast kunnen ze zich zeer snel voortplanten.

Hierbij is het belangrijk om je te beseffen dat er ook huisdiereigenaren zijn die wél aan deze natuurlijke behoeftes kunnen voldoen. Maar in het algemeen wordt er bij het houden van Russische dwerghamsters niét voorzien in deze behoeftes.

Wil je weten waarom andere soorten hamsters verboden zijn? Dan kun je uitgebreide informatie vinden op de zoektool van de Rijksoverheid.

Ik heb een dwerghamster die verboden wordt om te houden, wat nu?

Dan mag je jouw hamster houden tot deze overlijdt. Het is vanaf 1 januari 2024 verboden om deze soorten te kopen of verkopen.

Welke hamstersoorten zijn niet verboden?

Er staan twee hamstersoorten op de positieflijst: de Syrische hamster en de Chinese dwerghamster.

Waarom je goudhamsters wél kunt houden

Goudhamsters leven in de natuur solitair (alleen) en komen alleen bij elkaar om te paren. Je houdt het dier dus ook alleen in gevangenschap. Daardoor krijg je niet ongewenst jongen en is er ook geen agressie tussen twee dieren. Verdere zijn er wel risico’s die overeenkomen met andere hamstersoorten.

Chinese dwerghamster: alternatief voor Russische dwerghamster?

De Chinese dwerghamster is het enige soort dwerghamster dat nog is toegestaan. Ze worden op het moment van schrijven nog niet veel gehouden, maar het kan zijn dat deze nieuwe wet daar verandering in gaat brengen.

Lees hier meer over de Chinese dwerghamster.