De Russische dwerghamster: alles wat je moet weten!

De Russische dwerghamster is naast de grotere goudhamster de meest gehouden hamstersoort in Nederland. Het zijn hele leuke huisdieren; het is leuk om naar hun gedrag te kijken, voor ze te zorgen en met ze te spelen.

Voor- en nadelen van een Russische dwerghamster

Een dwerghamster houden kan zowel voor- als nadelen hebben ten opzichte van het houden van een goudhamster.

  • Het kleine formaat kan een voordeel zijn: hierdoor heb je een minder groot verblijf nodig. Daarnaast is veel van de spullen die je kunt kopen in de dierenwinkel gemaakt voor dwerghamsters; huisjes, loopradjes en buizen zijn vaak te klein voor goudhamsters. De wat grotere spullen voor goudhamsters zijn óók geschikt voor Russen!
  • Een nadeel van kleiner zijn, is het hanteren. Dwerghamsters kunnen erg snel zijn en omdat ze zo klein zijn, kunnen ze ook minder goed vast worden gehouden. Je moet dus extra voorzichtig zijn!
  • Soms zijn dwerghamsters iets minder tam of moeilijker tam te maken dan goudhamsters. Het kost je hooguit wat meer tijd, maar een Russische dwerghamster is zeker tam te krijgen!
  • Het zijn super leuke huisdieren, die houden van het maken van tunnels. Je zult ze regelmatig zien graven, hun eten ‘hamsteren’ en verstoppen in hun huisje! Heel leuk om te zien.

Wil je meer weten over andere hamstersoorten? Op deze site staat een vergelijking tussen de verschillende hamstersoorten.

Hamsterverblijf voor dwerghamsters: zo ziet het ideale verblijf eruit

Dwerghamsters hebben iets minder ruimte nodig, maar ze hebben nog steeds een behoorlijk groot verblijf nodig. Het is aan te bevelen om een hamsterkooi te hebben met een grondoppervlakte van minsten 80x40cm. Veel hamsterkooien uit de dierenwinkel voldoen niet aan de minimale maten, het kan daarom handig zijn om een hamsterkooi online te kopen. Als je nu nog een te klein hok hebt, zul je merken hoeveel gelukkiger je hamster zal zijn in zijn nieuwe verblijf. Je zult zien dat hij of zij veel actiever is, veel graaft, rondloopt en zijn hok verkent. Veel leuker voor zowel jou als je hamster natuurlijk!

Bodembedekking

Russische dwerghamsters houden van graven; zorg er dus voor dat ze dit ook kunnen doen! Er zijn discussies over welke bodembedekking het meest geschikt is. Sommige zaagsel is geschikt, als het stofvrij is. Wil je zeker zijn, gebruik dan vlasstrooisel, carefresh, bodembedekking op basis van katoen of hennepvezel. Je kunt de bodembedekking mengen met hooi, daar doe je je huisdier een groot plezier mee!

Looprad

Een looprad is erg belangrijk, in de natuur lopen Russische dwerghamsters grote afstanden. Om hun energie toch kwijt te kunnen, koop je het beste een looprad van minstens 20 cm diagonaal. Dat is belangrijk, omdat tijdens het rennen in het looprad de rug recht moet zijn. Anders kunnen er allerlei vervelende gezondheidsproblemen ontstaan.

Huisjes, tunnels en meer!

Minstens één huisje, tunnels en andere verrijking is ontzettend leuk. Het ziet er niet alleen leuk uit, maar je hamster zal zich zo minder snel vervelen.

Dwerghamster verzorging

Als je het verblijf helemaal af hebt, is het belangrijk dat je goed voor je dier blijft zorgen. Geef hem de juiste voeding en verschoon zijn hok regelmatig. Verschoon daarbij niet alles in één keer; dwerghamsters zijn gericht op geur, als je nieuwe bodembedekking erin doet ontbreekt hun eigen geur. Dit kan voor onnodige stress zorgen.