Spreekbeurt hamster

Wanneer je een spreekbeurt houdt, doe je dat het liefst over een onderwerp dat je leuk vindt. Hamsters zijn super leuke beestjes, die iedereen wel kent. Om je op weg te helpen met je spreekbeurt, hebben we deze pagina voor je gemaakt. Hier vind je veel informatie over zowel dwerghamsters als goudhamsters.

 

Hoe maak je een goede spreekbeurt?

  1. Kies een onderwerp dat je aanspreekt. Je gaat veel tijd in je spreekbeurt stoppen, dus het is handig als je het onderwerp leuk vindt. Als je op deze website bent gekomen, vind jij hamsters vast en zeker heel leuk en interessant. Het spreekbeurt onderwerp ‘hamster’ kan dan voor jou een goed onderwerp zijn.
  2. Maak een indeling van wat je wilt vertellen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met behulp van een woordweb, waarin je alles opschrijft waaraan je denkt bij ‘hamsters’. Je kunt het beste  nu ook al een indeling van de hoofdstukken maken.
  3. Verzamel informatie per hoofdstuk/onderwerp. Als je een hoofdstuk ‘soorten hamsters’ hebt, kun je informatie over de verschillende soorten voor dit hoofdstuk opzoeken. Je kunt deze pagina en website als basis gebruiken.
  4. Wanneer je de informatie voor één hoofdstuk hebt verzameld, kun je dat specifieke hoofdstuk gaan maken. Gebruik bij het schrijven je eigen woorden en kopieer geen teksten van andere mensen.
  5. Als je alle hoofdstukken hebt geschreven is het tijd voor de inleiding, conclusie en het slot.
  6. Pas nu ga je de opmaak van je verslag of presentatie maken. Zoek leuke plaatjes uit en maak er één geheel van.

Kijk ook eens op de pagina ‘5 redenen om een hamster te nemen!

Soorten hamsters

Er zijn een behoorlijk aantal soorten hamsters, waarvan de meeste niet als huisdier gehouden worden. Wij hebben het over de meest voorkomende hamsters, die iedereen weleens heeft gezien.

De goudhamster

goudhamster
Goudhamster

De goudhamster, of ook wel de Syrische hamster genoemd komt in de natuur voor in Syrië. Het soort is nog niet zo heel lang geleden ontdekt, namelijk in 1839. Veertig jaar nadat het diertje ontdekt was, werd het meegenomen naar Engeland. Toen na nog eens 30 jaar de goudhamsters in Engeland in gevangenschap uitgestorven waren, leek het alsof de Syrische hamster in zijn geheel verdwenen was. Gelukkig werd in 1930 door een meneer genaamd Ahoroni een nieuw nest hamsters ontdekt in Syrië. Ze werden meegenomen naar een universiteit en werden daar gefokt. Helaas ging dit mis, een aantal hamsters ontsnapten en een vrouwtje werd gedood door een mannetje. Er waren toen nog maar twee vrouwjtes en één mannetje over. Dat mannetje plantte bevruchtte toen beide vrouwelijke goudhamsters, na een jaar waren er wel 364 goudhamsters! Toen er steeds meer goudhamsters aanwezig waren, werden ze ook aangeboden als huisdier. Na de Tweede Wereldoorlog werd de goudhamster echt populair, overal in de wereld worden nu goudhamsters gehouden.

In de natuur houden hamsters een winterslaap, bij tamme dieren is deze gewoonte eigenlijk verdwenen. Hamsters slapen overdag en zijn ’s nachts actief.

De Russische dwerghamster

Russische dwerghamster
Russische dwerghamster

De Russische dwerghamster werd voor het eerst ontdekt, in 1773 in Pallas. Het diertje is nog niet zo lang bekend in Nederland, pas rond 1970 kwamen er veel Russische dwerghamsters als huisdieren naar Nederland. De Russische dwerghamster stelt niet heel veel eisen aan zijn of haar omgeving, ze zijn dan ook gemakkelijk te verzorgen. Toch moet je oppassen met kleinere kinderen, het diertje kan bijten als het niet goed gehandeld wordt.

Hamsters in het wild: de korenwolf

Ook in Nederland leven er nog hamsters in het wild. Super interessant natuurlijk! Op de pagina over de korenwolf lees je meer over de wilde hamster en zijn gedrag. Ook vind je daar een interessant filmpje over het gedrag!

Hamster als huisdier

Wanneer je een hamster als huisdier wilt houden, moet je wel goede voorbereidingen treffen. Zowel de Russische dwerghamster als de Goudhamster moeten natuurlijk met veel aandacht verzorgt worden. Geef ze altijd een ruim verblijf en laat ze overdag zoveel mogelijk met rust. Zorg voor genoeg afleiding en bovendien een afgewisselde voeding.

PowerPoint voor je spreekbeurt over hamsters

Het kan best moeilijk zijn om een mooie PowerPoint te maken voor je spreekbeurt. Om je op weg te helpen, hebben wij er al eentje voor je gemaakt. Alle foto’s zijn rechtenvrij, dat betekent dat je ze zo maar mag gebruiken. Daarnaast is er al een indeling gemaakt van hoofdstukken, wel zo gemakkelijk! Met deze PowerPoint ben je nog niet klaar voor je spreekbeurt, eerst moet je nog heel veel informatie opzoeken (bijvoorbeeld op deze website). Met een PowerPoint heb je eigenlijk een beetje hulp: je schrijft een paar woorden op, zodat je weet wat je ook al weer wou vertellen. Schrijf dus geen hele zinnen op, dat is alleen maar onhandig.

Hamster spreekbeurt Hamster PowerPoint Hamster presentatie

Je kunt de presentatie hier gratis downloaden.

Doe je je spreekbeurt over hamsters maar wil je meer informatie? Kijk dan gerust even rond op deze website! Wij hebben een heleboel informatie, hier staat alleen maar een kort overzicht.