‘Mijn hamster verveelt zich’: zo houd je je hamster bezig!

Hamsters zijn actieve diertjes. In de natuur vullen ze hun dagen onder andere met het verzamelen van voedsel en het graven van tunnels. Om ze zo gelukkig mogelijk te houden in gevangenschap, moet je hamsters van een goed verblijf voorzien, waarin genoeg te doen is. Daarnaast vinden sommige hamsters het fijn om af en toe uit hun verblijf gehaald te worden, waarna je ze in een ren of een kamer laat rondrennen. Als je hamster genoeg te doen heeft, zal je zien dat hij zich minder verveelt.

Hoe zie ik of mijn hamster zich verveelt?

Je hamster kan zich gek gedragen. Verveling wordt vaak opgemerkt door een baasje door gedrag zoals tralieknagen. Elke hamster kan anders reageren op een saaie omgeving. Sommigen zullen juist erg actief worden: ze rennen rond, klimmen op alles of proberen constant uit te breken. Andere hamsters worden juist slomer en zullen meer gaan slapen (let op! Hamsters zijn nachtdieren, dus je zult ze sowieso overdag veel zien slapen).

Verveling van je hamster voorkomen

Hamsters rennen in de natuur erg veel. Ook in een kooi moeten ze hun energie kwijt. Het is niet raar dat een hamster zo’n 9 kilometer op een dag rent. Het is daarom erg belangrijk om een geschikt loopwiel te kopen, waarin je hamster niet krom loopt.

Een geschikt verblijf

Het is belangrijk dat je hamster een geschikte hamsterkooi heeft. Het verblijf moet groot genoeg zijn (de minimale maten zijn afhankelijk van het soort hamster). Daarnaast is het belangrijk dat je het verblijf op de goede manier inricht. De volgende zaken mogen echt niet ontbreken aan je hamsterhok:

  • Een dikke laag geschikte  bodembedekking, waarin je hamster goed kan graven.
  • Een geschikt looprad.
  • Voldoende speelgoed: bijvoorbeeld een combinatie van tunnels, wilgenbruggen, wc-rollen en kartonnen dozen. Biedt ook geschikt hout aan als alternatief voor de tralies om aan te knagen.
  • Een aantal huisjes en verstopplekken.

Speelgoed tegen verveling

Super leuk, een doolhof voor je hamster! Vooral leuk als je je huisdier uit zijn verblijf haalt. Je kunt bijvoorbeeld lekker voer verstoppen in het doolhof, om je hamster gemotiveerd te houden.

Wat knaaghout kan erg fijn zijn, hier kan je hamster goed op knagen. Daardoor verklein je ook de kans dat hij aan de tralies gaat knagen.

Deze klimtoren is een mooie manier om wat klimmogelijkheden te maken.

Een mooie combinatie van huisjes waar je hamster zich in kunt verstoppen, klimmogelijkheden en knaagmogelijkheden.

Strooi het voer

In de natuur zijn hamsters veel van hun tijd bezig met het verzamelen van voer. Ze stoppen dit in hun wangzakken en brengen het naar hun slaapplek. Door wat droogvoer te verstoppen, houd je je hamster wat langer bezig met het verzamelen van voedsel.