Ook in Europa komen er hamsters voor in het wild. Helaas is het soort met uitsterven bedreigd. Wil je meer weten over de Europese hamster (ook wel de korenwolf, veldhamster of zwartbuikhamster)? Je leest het op deze pagina!
In het onderstaande filmpje van de BBC zie je hoe een wilde, Europese hamster eten verzamelt. Het onderstaande filmpje is Engelstalig, je kunt onderin Nederlandse ondertiteling selecteren.
De Europese hamster is een stuk groter dan de Syrische of Russiche varianten, die vaak als huisdier worden gehouden. Vroeger kwam de korenwolf voor op de steppen (graslandschap zonder bomen). Doordat de landbouw opkwam, is de korenwolf verder verspreidt. Het diersoort komt met name voor in onder andere Europees Rusland, Oekraïne en Hongarije.
Europese hamsters zijn met name ‘s avonds en ‘s nachts actief en leven alleen. Ze graven enorme gangenstelsels. De gangen zijn tot wel twee meter diep. Ze maken kamers voor voorraden, nesten en een soort toilet.
Wist je dat de korenwolf enorme voorraden aan voedsel kan hebben? Ze kunnen tot wel 65 kilogram aan voedsel bewaren! Het soort eet vooral grassen, zaden, vruchten, kruiden en wortels. Soms eet hij ook dieren zoals slakken, wormen en insecten.
Winterslaap
De Europese hamster houdt een winterslaap van ongeveer 5-6 maanden vanaf april. De lichaamstemperatuur wordt erg laag, waardoor er veel energie wordt bespaard. Af en toe wordt de hamster wakker om te eten van de voedselvoorraad.
Hamsters (korenwolf) in het wild in Nederland en België
In Nederland komt de korenwolf nog nauwelijks voor; alleen in Zuid-Limburg zijn er nog korenwolven. Er is een fokprogramma geweest, waarna er meer dan 900 hamsters zijn uitgezet.