Hamster zindelijk maken: zo doe je het!

Wist je dat je je hamster zindelijk kunt maken? Super handig natuurlijk, dat scheelt weer een hoop schoonmaken! Hier lees je hoe je dat aanpakt.

Waarom zou je je hamster zindelijk maken?

Het heeft veel voordelen om je hamster zindelijk te krijgen. Doordat je zijn hok gemakkelijk weer schoon krijgt, voorkom je dat de kooi gaat stinken. Daarnaast zit er in de plas van hamsters ammonium, dat is schadelijk voor de longen van je hamster als ze dit inademen.

Wist je dat het niet goed is om alle bodembedekking in één keer te verschonen? Je hamster heeft een eigen geur, als je alle bodembedekking in één keer ververst is hij zijn geur kwijt. Dit kan stressvol zijn. Daarom is het zindelijk maken van je hamster zo handig: zo houd je het hok schoon, zonder alle bodembedekking in één keer te moeten weggooien. Sowieso helpt de juiste bodembedekking om de hamsterkooi schoon en fris te houden. Lees hier meer over de bodembedekking voor je hamsterkooi.

Zindelijk maken: dit heb je nodig

Vaak poept en plast je hamster al uit zichzelf in één hoekje van zijn kooi. Het kan erg handig zijn om dit plekje te vinden en hier een hamstertoilet te maken. Hoektoileten zijn te koop in de dierenwinkel. Je kunt ze vullen met een goed absorberende bodembedekking.

Mijn hamster slaapt in de hoek-toilet

Soms gaat je hamster slapen op de plek waar jij een toilet wou maken. Heb je wel een groot genoeg hok met verschillende huisjes waar je hamster zich in kan terugtrekken? En zijn die huisjes wel groot genoeg (vooral bij goudhamsters is dat belangrijk)? Soms wil je hamster alleen plassen in de wc en niet poepen, dat komt vaker voor.

Mijn hamster poept en plast op verschillende plekken

Het komt vaak voor dat hamsters op verschillende plekken poepen en plassen.  Dat kan heel onhandig zijn. Vaak is de oplossing heel simpel: zet in elke hoek waar je hamster poept en plast een toilet neer.