Agility training met je hamster

Als je hamster helemaal tam is, kun je ervoor kiezen om verder te gaan; je kunt aan agility training doen!

Klimmen over hekjes, rennen door tunnels, zigzaggen door paaltjes…bedenk het maar! Veel agility toestellen zijn gemakkelijk te maken in het klein en het is zeker de moeite waard om je hamster ermee in de weer te zien. Je kan om de minitoestellen te maken bijvoorbeeld gebruik maken van ijslollystokjes, foam, klei of hout. Naast dat agility een leuke bezigheid is voor jou en je hamster, is het ook een goede manier om je hamster fit te houden en te blijven stimuleren. Weer eens wat anders dan dat eentonige radje!

Als je eenmaal een aantal hindernissen gemaakt hebt, is het tijd om je hamster te leren wat de bedoeling is. Begin met één obstakel en als je hamster dit onder de knie heeft, voeg je de volgende toe. Uiteraard zal je hamster wel gemotiveerd moeten worden om de obstakels te trotseren. En je raadt het al, deze motivatie is eten! Zoek een lekkere snack uit voor je hamster en maak hiervan kleine stukjes.(1)  We willen al dat sporten natuurlijk niet tenietdoen door de hamster teveel te laten snoepen!

Bij het oefenen lok je de hamster met de snack over de hindernis en beloon je hem vervolgens door hem het lekkers te geven. Bij het toevoegen van een tweede obstakel geef je de snack als de hamster beiden heeft afgelegd. Je kan een verbaal commando toevoegen zodat je hamster uiteindelijk begrijpt dat dit het teken is om te starten.

Er zijn twee manieren om de hamster het parcours te leren, namelijk vooraan beginnen en achteraan beginnen, oftewel ‘forward chaining’ en ‘backward chaining’. Achteraan beginnen kan helpen bij een ingewikkeld parcours. Je leert hierbij de hamster eerst hoe hij de laatste hindernis dient af te leggen en gaat vervolgens steeds een stapje terug. Zo eindigt de  hamster bij het toevoegen van meer hindernissen steeds bij hetgeen wat hij het beste kent, namelijk de laatste (eerst geleerde) hindernis. Het is belangrijk om het parcours steeds hetzelfde neer te zetten om de hamster niet in verwarring te brengen.

In het begin geef je de hamster een snack elke keer als hij het parcours afgelegd heeft, maar als de hamster het parcours goed onder de knie heeft kan je dit afbouwen en pas na een paar keer een snack geven.(1)

Is je hamster snel afgeleid en gaat hij er steeds vandoor? Dan kan je eens proberen om de hinderbaan wat meer af te schermen.(2) Maak er bijvoorbeeld een muurtje omheen of plaats het in een ruimte met minder prikkels. Heeft je hamster nog steeds geen interesse? Laat het even rusten en probeer het een andere keer! Het is niet de bedoeling dat jij en/of je hamster gefrustreerd raakt.

1. Bucsis G, Somerville B. Training your pet hamster. U.S.: Barron’S Educational Series; 2012

2. Hamster agility. 2008. http://hamsteragility.com/?id=177 (geraadpleegd 5 april 2016)