Hamsters in winterslaap

In de natuur houden hamsters een winterslaap. Als het kouder wordt gaan ze in een soort rustsstand om energie te besparen. Ze raken in een diepe slaap, waarbij je ze soms niet kunt wakker maken en ze koud aanvoelen. Deze slaap kan dagenlang aanhouden. Soms wordt het dan ook verward met de dood, als je denkt dat je hamster dood is gegaan, neem even de tijd om er zeker van te zijn dat hij niet in een winterslaap zit.

Is mijn hamster in winterslaap of dood?

Wil je weten of je hamster in winterslaap is? Denk dan over de volgende dingen na:

  • Een hamster gaat pas bij lagere temperaturen in winterslaap. Staat je hamster op een koude plek of bij een raam? Probeer de hamster langzaam naar een warmere plek te brengen (bouw dit op). Als hij in een winterslaap was, zou hij binnen een aantal uur tot een aantal dagen wakker moeten worden.
  • Ademt je hamster nog? In een winterslaap kan je hamster wel heel langzaam gaan ademen, soms maar 2x per minuut! Neem dus even de tijd.
  • Een hamster kan koud zijn tijdens de winterslaap. Met de temperatuur kun je niet bepalen of je hamster in een winterslaap is of niet.

Twijfel je? Of denk je dat je hamster ziek is? Bel dan met de dierenarts.

Zo voorkom je een winterslaap!

Het is vooral belangrijk dat je hamster niet te koud wordt gehouden. Zorg voor een omgevingstemperatuur boven de 18 graden. Het is sowieso belangrijk om een hamsterkooi nooit op de tocht te zetten, dus niet bij een raam of een deur.

Is je hamster toch in een winterslaap terecht gekomen? Warm de omgeving geleidelijk op. Als het goed is wordt hij na 2 tot 3 dagen weer wakker.

Hamsters hoeven in gevangenschap niet in een winterslaap te komen. Dit is een reactie op een omgeving die gevaarlijk is voor de gezondheid, zover bekend heeft het geen gezondheidsvoordelen om je hamster in slaap te brengen.